RÕÕMUSÕNUM VEGANITELE: Uuenduslik protsess muudab köögiviljad toiduks, mis maitseb nagu liha

85 Shares

Uuendusliku protsessi väljatöötamisel osalev katsesiga, keda on pildistatud parajasti hetkel,
kui sea organismis toimub aktiivne köögiviljade ümbertöötlemine toiduks, mis maitseb nagu liha.
(Foto: Beth Lily Redwood/ourhenhouse.org)

Käätso külas Võrumaal  on kohalik talupidaja Tuudur (37) koostöös Tartu Ülikooli lihateadlase Jaagup Tammepuuga võtnud kasutusele uuendusliku protsessi, mis muudab köögiviljad toiduks, mis maitseb nagu liha. Selleks toidetakse köögiviljad sigadele, kes muundavad need oma organismis toiduks, mis maitseb täpselt nagu väherasvane liha.

Protsessi uurimiseks ja uudsete meetodite katsetamiseks saadi mitu miljonit eurot sihtfinantseerimist EAS-ilt. Eesmärgiks oli uurida, kuidas muuta köögiviljatooted millekski maitsvaks, mida saaks kasutada burgerina.

Lihateadlane on hämmastunud – sead söövad köögivilja ja ei vingu

“Köögiviljad on koledad ja jubedad ning need ei meeldi kellelegi,” ütles lihauurija Jaagup. “Proovisime kõike, et muuta köögiviljad maitsvaks ja söödavaks, kuid mitte miski ei töötanud. Ainuke enam-vähem söödav variant oli see, kui kallata kõik köögiviljalt paksult üle maitsva ketšupiga. Kuid siis nägime, et see olend – siga – sõi isukalt köögivilju. Me ei tea veel selle nähtuse täpseid põhjuseid, kuid esialgse arvamuse kohaselt on see olend – siga – lihtsalt nii loll, et sööb ära kõik, mis talle ette antakse….  Aga tema poolt ära söödud köögiviljade tulemuseks on väga maitsev produkt, mis maitseb nagu liha.“

„Kogu see protsess on lihtsalt hämmastav,” ei suuda lihateadlane oma imestust tagasi hoida

Uudne lihamaitseline toit on saadud loodulikul stressivabal meetodil

Erinevalt suurtest lihakombinaatidest, mis kasutavad laboratooriume, et muuta köögiviljad laboritingimustes kunstlikult maitsvaks toiduks, kasutab talupidaja ja lihateadlase ühistööna leiutatud protsess palju loomulikumat ja looduslikku meetodit: köögiviljade söötmist sigadele, peale mida lastakse neil sea organismis aegamisi ja stressivabalt muunduda lihamaitseliseks toiduks.

Lihateadlane Jaagup väidab, et neil pole aimugi, kuidas sead köögivilju millekski söödavaks muudavad (teadlane kahtlustab lihtlabast nõidust), kuid praeguseks on lauta soetatud juba palju mitukümmend siga, et sööta neile söödavaid köögivilju ja hiljem korjata sigadelt maitsvat liha.

Uudne toit, mis maitseb nagu liha, sobib ka veganitele

Katsetuse tulemused on olnud väga edukad, kuna mitmed kohalikud restoranid on tellinud neilt uudse protsessi saadusena kasvanud sealiha, et pakkuda oma klientidele looduslikult sea organismi poolt töödeldud köögiviljadest valmistatud pirukaid ja burgereid.

Mitmed Võrumaa restoranid pakuvad oma klientidele looduslikult sea organismi poolt töödeldud
köögiviljadest valmistatud burgereid.
(Foto: breakingthewalls–stock.adobe.com )

„Erilist rõõmu tunneme selle üle, et meie uudse meetodi tulemusena saadud toitu, mis maitseb nagu liha, võivad vabalt süüa ka kõik taimetoitlased ja veganid,“ rõõmustab talumees Tuudur. „Minu laudas elavate sigade poolt uudse protsessi tulemusena saadud lihamaitseline produkt on sada protsenti taimse päritoluga, sest söödame oma sigadele ainult köögi-ja juurvilju.“

Lihateadlane Jaanus töötab nüüd selle nimel, et teada saada, kas taolist protsessi saab korrata ka teiste loomadega. Praegu katsetavad nad köögiviljade töötlemist kanadega, ehkki nende sõnul pole tulemused seni nii head kui sigade puhul.

Hea Abiratas.ee lugeja, anna meile kommentaarides teada, mida arvad sina uudsel meetodil saadud toidust, mis maitseb nagu liha? Kas Sa oleksid nõus maitsma köögiviljadest muundatud toitu, mis maitseb nagu liha?

SAMAL TEEMAL:

TÕELINE VEGAN SÖÖB KIVE: Šokeeriv lugu mehest, kes toitub ainult kividest (Hoiatus: pildid võivad olla šokeerivad)

ÄREVAD TEATED PÄRNUST: 2 veganit raskes seisus haiglas, mitukümmend sügavas šokis – algas Grillfest!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga