TÕELINE VEGAN SÖÖB KIVE: Šokeeriv lugu mehest, kes toitub ainult kividest (Hoiatus: pildid võivad olla šokeerivad)

0 Shares

See isuäratav taldrikutäis paneb igal tõelisel kivisööjal suunurgast ila tilkuma
(Foto: davyking.com)

Häädemeestel elav Meeme (34) on viimased 15 aastat söönud peamiselt kive ja plaanib seda teha elu lõpuni. Mees ei arva, et see mõjub talle halvasti ning pigem usub isemoodi toitumise positiivsetesse tulemustesse. 

Noorena oli Meeme kõigesööja nagu enamus noori mehi – sõi erineval kujul liha, kala, piima- ja teraviljasaaduseid. Samas oli tal noorena palju muresid tervisega – peavalud, allergiad, astma ning toidutalumatuse probleemid. Ligi 15 aastat tagasi soovitasid arstid vähendada Meemel liha- ning piimasaaduste tarbimist ning hakata järgima toitumises veganluse põhimõtteid ning võimalusel hakata üldse täielikuks taimetoitlaseks.

Jaanipäeval sõi Meeme šašlõki asemel ära suure tüki Ida-Virumaalt toodud põlevkivi
ja pärast sööki ainult mõmises mõnust…
(Foto: Lisa A/Shuttestock )

Veganlusega kaasnesid ebameeldivad hääled kõhus ja lõhnad õhus

Enda sõnul Meeme ka proovis veganlust, kuid sellega kaasnes mitmeid probleeme.

„Kõige problemaatilisem oli kõige selle taimse toidu seedimise lõppresultaat.  Ütleme nii, et need hääled kõhus ja lõhnad õhus, mis kogu selle veganlusega kaasnesid, ei olnud just kõige meeldivamate killast. Peale seda, kui olin endale sisse vitsutanud korraliku kõhutäie vegantoitu, selle oma „torustikust“ läbi lasknud ja peldikus korralikult „väljutanud“, ei suutnud mu toonane elukaaslane terve päeva samasse peldikusse nina pista,“ meenutab Meeme lõbusalt oma vegani aegu.

Meeme luges samal ajal mitut taimede kohta tehtud uurimustööd, mis väitsid, et ka taimedel on aistingud – taimed tajuvad valgust, temperatuuri kõikumst ja väidetavalt ka valu, kui neid lõigata.

Mingil hetkel jõudis Meeme arusaamisele, et tema ei soovi elusatele taimedele kannatusi ja valu valmistada ning veganlus pole ikka päris tema jaoks. Otsides alternatiivseid dieete, jõudis Meeme mingil hetkel kivide söömiseni.

“Jah, umbes 15 aastat tagasi otsustasin proovida, kuidas oleks, kui toituksin mingi perioodi ainult kividest. Ja see hakkas mulle nii meeldima, et alates sellest ajast olengi toitunud peamiselt kividest,” meenutab Meeme. Siiski tunnistab Meeme, et kivide kõrvale joob ta tavalist kraanivett ja aeg-ajalt mõnel kuumemal suvepäeval ka õlut.

Tõeline vegan säästab taimi ja sööb kive

Just sellest põhimõttest lähtub ka Meeme oma igapäevases toitumises.

“Kivides on palju kasulikke toitaineid, mis loomse- ja taimse toidu töötlemisel kaotsi lähevad,“ selgitab Meeme kivisöömise kasulikkust. Kive pole vaja söömiseks mitte kuidagi ette valmistada – Meeme sõnul piisab sellest, kui maast korjatud kivid kraaniveega korralikult puhtaks pesta ja võibki need kohe suhu pista.

Meeme sõnul pidavat peenemad gurmaanid  kive enne söömist keetma, küpsetama või grillima ning lisaks ka maitsestavad neid erinevate maitseainetega. „Minu arvates on sellisel juhul tegemist juba liigse peenutsemisega,“ kommenteerib Meeme. „Kõige maitsvamad on kivid ikka ilma maitsestamata, puhtal naturaalsel kujul.“

Tavaliselt võtab Meeme kivi, peseb selle kraanivee all puhtaks ja pistab siis kohe suhu,
siis pidupäevadel meeldib ka Meemele süüa kive kenasti taldrikul serveeritult.
(Foto: Bon Vivant)

Kivide vitamiinisisaldus ulatub 95 protsendini

Erinevad uuringud kinnitavad, et kivimid on kõrge vitamiinini sisaldusega – kui paekivi sisaldab umbes 70% vitamiine, siis näiteks eri maardlatest pärit dolomiitide puhul võib vitamiinide sisaldus ulatuda kuni 95%.

Paekivi veidi „jahuse“ maitsega, magusa maitsega killustik meenutab rosinaid

Enamasti sööb Meeme tavalist kodumaist paekivi, kuid ei ütle ära ka graniidist ega dolomiidist. Eriliseks hõrgutiseks peab Meeme meie oma eestimaist põlevkivi, mille maitseomadusi kiidab Meeme taevani.

“Enamasti sööngi ma pidupäevadel ja eriliste sündmuste korral ühe korraliku kamaka põlevkivi. Põlevkivi maitse on suurepärane, selline pehme ja veidi õline,” kirjeldab Meeme põlevkivi söömist.

Igapäevaselt on Meemel püksitaskus alati kaasas mõned killustikukivid, mida ta armastab süüa muude toidukordade vahel. Meeme sõnul on pisikesed killustikukivid veidi magusa maitsega ning meenutavad maitselt rosinaid.

„Meie kodumaine paekivi võib algajale tunduda veidi jahune, aga soovitan selle kõrvale tarbida mõnda head käsitööõlut ja siis maitseb see paekivi suurepäraselt. Kivigurmaanidele soovitan aga Itaaliast pärit dolomiiti – selle puhul on tegemist tõelise hõrgutisega!“

Erinevate toidukordade vahele sobivad snäkiks tavalised killustikukivid, Meeme sõnul maitseb killustik nagu rosinad.
(Foto: tusseymountainmulch.com)

Närimise asemel tuleks kive lutsutada

Kogenud kivisööjana soovitab Meeme kive mitte närida, vaid lutsutada.

“Kivide närimine võib veidi kahjustada hambaid. Selle asemel soovitan neid lutsutada.” Näitkeks poole rusika suuruse kivi lutsutamine võtab Meemel umbes 2 nädalat. “Ja terve selle aja, kui ma kivi lutsutan, on mul kogu aeg täis kõhu tunne,” lisab Meeme.

Hommikune terviselaks – toniseeriv kivismuuti

Hommikuseks energialaksuks soovitab Meeme kõigile kivismuutit – selleks tuleb panna blenderisse peotäis paekillustikku, lisada maitseks mett või moosi, joogi jahutamiseks suur peotäis jääd ning peale kallata õlut, veini või siidrit (vastavalt igaühe maitse-eelistustele). Siis kõik see blenderis ära segada ja ongi valmis hommikune toniseeriv vitamiinijook.

„Eks kangemad mehed võivad selle smuuti valmistamist proovida ka nii, et õlu või siider asendatakse näiteks viina, konjaki või rummiga,“ lõpetab Meeme kelmika naeratusega ja särasilmil.

Hea Abiratta lugeja, anna meile teada, mida arvad sina kivide sööisest? Kas oled kaalunud kividieedi katsetamist?

SAMAL TEEMAL:
Ärevad teated Pärnust: 2 veganit raskes seisus haiglas, mitukümmend sügavas šokis – algas Grillfest!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga